h1

SIRENA de Angie Sage

Mai 8, 2010

Până de curând credeam că MAGIE, primul volum, este şi cel mai bun din seria Septimus Heap. Nu zic că celălalte nu au fost foarte bune, dar mereu am rămas cu impresia că MAGIE a avut ceva mai special. Totuşi, citind SIRENA, am ajuns la concluzia că este cea mai bună carte din serie, un pic mai bună chiar şi decât MAGIE.

Angie Sage a ales momentul perfect să schimbe decorul cărţii, mutând pe parcurs acţiunea de la Castel până pe Insula Sirenei, una dintre cele Şapte Insule şi, în acelaşi timp, un loc ce merită explorat de către cititori. Dacă v-aţi obişnuit cu străduţele din Castel, Hardughia, Portul, Turnul Vrăjitorilor şi aşa mai departe, ei bine, în SIRENA descoperiţi o mulţime de locuri noi şi foarte interesante, care, deşi nu sunt la fel de complexe, vă vor fascina cu siguranţă.

SIRENA este diferită de ceea ce ştiam, dar într-un mod bun, căci păstrează esenţa seriei Septimus Heap, dar schimbă atmosfera, care, pe lângă faptul că este – mai ales de la jumătatea cărţii – foarte alertă, are şi foarte multe răsturnări de situaţie, chiar dacă iniţial pare foarte predictibilă.

Unul dintre personajele pline de umor ce a fost introdus în această carte este Du-Hî, un duh leneş şi nemulţumit, care şi-ar dori mereu să doarmă şi să nu îi respecte ordinele Stăpânului său, Septimus. În contrast cu Du-Hî se află personaje mult mai înfricoşătoare şi mai misterioase, introduse şi ele tot în această carte. Căpitanul Fry, gemenii Crowe şi Sirena sunt noile personaje negative pe care Angie Sage le-a inventat special pentru acest volum. Dacă DomDaniel vi se părea periculos, este foarte posibil să vă schimbaţi mult părerea, căci Sirena, un spirit periculos ce sălăşluieşte în Iscoditoare, un turn de pe Insula Sirenei, le dă de furcă lui Septimus şi prietenilor săi, iar puterea ei nu este deloc de neglijat (este în stare să creeze Proiecţii vorbitoare, lucru foarte dificil).

Pe lângă relaţia dintre Septimus şi prietenii săi, în SIRENA sunt dezvoltate mult şi relaţiile dintre alte personaje, cum ar fi Jenna şi  tatăl ei, Milo Banda, care deşi ar trebui să fie foarte apropriaţi, nu se înţeleg chiar aşa de bine. Iarăşi, Beetle (cunoscut şi sub numele de Cărăbuş) pare să aibă nişte senimente foarte bine ascunse faţă de Jenna, iar Jackey Fry (copilul cruntului Theodophilus Fry) o admiră pe Lucy Gringe, care deja are o relaţie cu Simon.

Aşadar, deşi este o carte în care tema principală este fantasticul combinat cu prietenia şi relaţia în familie, SIRENA (la fel ca şi celelalte cărţi din seria Septimus Heap) are câte puţin din toate, şi cum spuneam şi mai sus, umorul este elementul cheie, care o face şi pe Angie Sage o autoare ceva mai specială.

Cartea se încheie într-un mod ce îi lasă pe cititori cu multe aşteptări pentru următorul volum, DARKE, despre care cred că va fi cel puţin la fel de bun ca acesta. Este păcat că seria Septimus Heap va cuprinde doar şapte volume, căci acest univers pare să mai aibă foarte multe de de dezvăluit.

În loc de final, o să scriu despre ceva ce nu obişnuiesc să precizez în recenziile mele: despre aspectul cărţii. Arată extraordinar!!! Cartonată, cu supracopertă, folio auriu? Ce ar putea fi mai bine de atât? Noroc că cei de la Corint nu au ales să o publice în acelaşi format cu EXPEDIŢIA.

PS: Felicitări şi Irinei Bojin, care, ca întotdeauna, a realizat o traducere foarte reuşită!

Anunțuri

2 comentarii

  1. Super recenzia! De abia astept sa citesc si eu cartea, dar momentan mai am de citit volumele 3,4 ( am descoperit seria la inceputul anului acesta)


  2. Cartea asta mi s-a parut cea mai faina.Pana acum credeam ca vol.3 ii cel mai fain, dar vol.5 ii uimitor.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: