h1

Percy Jackson şi Olimpienii- Hoţul Fulgerului, de Rick Riordan

martie 27, 2010

Am aşteptat mult această carte şi am fost foarte curios să văd de ce este considerată una dintre cele mai bune cărţi pentru copii din ultimii ani. Pentru mine a fost o mare dezamăgire faptul că seria Percy Jackson şi Olimpienii, care avea cu siguranţă un potenţial foarte mare de a deveni un bestseller şi în România, este publicată de o editură neprofesionistă şi necunoscută, RG Publishing, care şi-a cam bătut joc de traducerea şi redactarea cărţii. Dacă o scoteau pe piaţă Rao, sau Corint Junior, ar fi fost minunat. La început m-a enervat atât de tare acest aspect negativ al ediţiei româneşti încât am fost pe cale să o las baltă, să renunţ la a citi cartea şi să o comand de pe internet în engleză. M-am abţinut însă, gândindu-mă că poate doar începutul este tradus/redactat mai prost. Acum nu ştiu cât de mult este vinovată traducătoarea- Ana Filimon– sau redactorul cărţii (dacă a existat aşa ceva?!). În orice caz, au fost greşeli prosteşti. Numele personajelor apăreau diferit, o dată Brunner, altădată Bruner, o dată Dodds, a doua oară Dods şi aşa mai departe. N-au trauds nici măcar abrevierile Mr şi Mrs în românescul Dl sau Dna. Mai aş putea enumera multe altele (cuvinte mâncate, scrise greşit, rămase netraduse etc), dar o să încerc să mă leg de poveste în sine.

Pentru cei care au văzut filmul bazat pe carte şi le-a plăcut, le garantez că vor fi încântaţi şi de carte. Şi celor cărora nu le-a prea plăcut filmul le-ar putea plăcea totuşi cartea, căci şi de această dată se confirmă teoria cartea bate filmul.

Stilul cărţi este alert, şi în ciuda faptului că de obicei prima carte dintr-o serie este introductivă, aici nu este aşa. Cred că şi din cauza faptului că am văzut filmul înainte să citesc cartea, am avut impresia că firul narativ al cărţii este destul de predicitibil, ceea ce reduce un pic din suspansul acestuia. Cel mai mult mi-a plăcut însă modul în care lumea zeilor şi cea a muritorilor sunt puse la un loc, iar legenda devine realitate.Fantasticul se împleteşte cu modernul, umorul şi serozitatea sunt puse în contrast, iar Olimpul se mută cu sediul la etajul 600 al clădrii Empire State Building. Rick Riordan este un autor inventiv, care dă dovadă de o imaginaţie fără limite. Pentru cei pasionaţi de mitologie, dar şi pentru cei care sunt doar interesaţi de acest subiect, Percy Jackson şi Olimpienii- Hoţul Fulgerului este o lectură ce nu trebuie ratată.

Începând din momentul în care este un elev cu probleme la Şcoala Yancy din New York şi până atunci când află că este fiul unui zeu şi  singurul care poate opri războiul dintre marii zei Zeus, Poseidon şi Hades, personajul principal Percy Jackson evoluează foarte mult şi ajunge să fie mult mai sigur pe sine şi chiar mândru de el însuşi, căci descoperă că viaţa lui nu este cea pe care o ştiuse până atunci.

Pe lângă personajul principal, mi-a mai plăcut mult de Ares, zeul războiului. (despre care în film nu s-a zis nimic). Aveam un pic mai multe aşteptări de la modul în care a fost conturat caracterul lui Hades, şi sincer să spun în film mi-a plăcut mai mult de acest personaj (care a fost interpretat genial de Steve Coogan).

Per total, vă sugerez să citiţi Percy Jackson în limba engleză (puteţi să o comandaţi de pe BookDepository la un preţ rezonabil). Sper ca editura RG Publishing să aibă mai multă grijă cu următorul volum, The Sea Of Monsters, căci dacă o dau în bară şi atunci înseamnă că nu sunt în stare de nimic.

9 comentarii

 1. Ai dreptate, ce pot sa zic… Am rasfoit si eu cartea si e plina de greseli. Uita-te la pagina de copyright ce greseli are! Percy Jackson ant the Lighting Thief.
  Si e o chestie pe care nu o suport: In dialogul din lb engleza, cand un personaj vorbeste si este intrerupt, se pune o cratima, insa la noi se pun trei puncte. Vad ca traducatoarea asta a preluat cu cratima, si pare foarte aiurea, pentru ca zici ca lipeste ceva din text, ca nu e terminat (stii doar, in engleza, ei deschid si inchid dialogul cu ghilimele, chiar si dupa intreruperea aia…).


 2. Imi pare rau ca acesta carte a fost preluata de RG PUBLISHING , ci nu de Rao sau Corint Junior. Eu mi-am comandat cartea si trebuie sa-mi vina luni. Sper sa nu ma dezamageasca. Se stie cand va aparea volumul 2? Eu nu cred ca o sa-l scoata prea curand( cu toate ca sper:D). Multumesc pt recenzie, Vlad!


  • nu ştiu când apare volumul 2, dacă aflu ceva o să scriu într-un articol


 3. Buna recenzie, vlad. Pacat de cartea asta.


 4. Şi eu am citit cartea şi au fost o mulţime de greşeli (de ex. „într-o” scris „întro”) . Dar cartea în sine e super!! Mi-a plăcut la nebunie. E o transpunere în lumea modernă a Legendelor Olimpului. Abia aştept volumul 2!


 5. stie cineva cand apare volumul 2?


 6. Salut. Imi pare rau pentru experienta voastra, dar – culmea – exemplarul tiparit pe care l-am primit de la editura nu pare sa contina greselile de care spuneti. Eu pot doar sa va asigur ca manuscrisul a fost revizuit si corectat inainte de a fi trimis catre editor, Iar corectura finala a apartinut editorului. Ana Filimon


 7. Am inceput sa citesc si am terminat primul capitol e frumoasa cartea dar are multe creseli batran scris cu i batrin


 8. […] PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS: Sea of Monsters este continuarea filmului PERCY JACKSON ȘI OLIMPIENII : Hoțul Fulgerului, apărut în 2010. Filmul se va lansa în format 3D pe 16 august 2013 și reprezintă ecranizarea celui de-al doilea volum din seria Percy Jackon și Olimpienii, scrisă de Rick Riordan.  Primul volum din serie a apărut și la noi în 2010, la editura RG Publishing, din păcate într-o traducere mediocră. O recenzie a acestuia găsiți aici. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: