h1

despre Stăpânul Inelelor şi primul volum, Frăţia Inelulu

iulie 4, 2009

Sunt convins că Stăpânul Inelelor (Frăţia Inelului, Cele Două Turnuri şi Întoarcerea Regelui, editura RAO) este cea mai cunoscută serie scrisă de J.R.R. Tolkien. Am auzit foarte multe cuvinte de laudă despre această trilogie. În primul rând, Stăpânul Inelelor este considerat de foarte multe persoane cel mai bun roman fantasy din lume, iar filmele adaptate după serie au fost şi ele un real succes, fiind câştigătoare a numeroase premii Oscar. Trilogia Stăpânul Inelelor îmi este cunoscută de foarte mult timp, însă până de curând am fost mulţumit doar cu vizionarea filmelor, calea cea mai uşoară de a pătrunde în lumea lui Tolkien. În ultimul timp am fost destul de nesigur în ceea ce priveşte opera lui Tolkien. Câţiva cititori de fantasy mi-au spus că li s-a părut plină de descrieri, dificilă de înţeles şi mai degrabă plictisitoare decât captivantă. Prima încercare de a citi volumul întâi, Frăţia Inelului, a fost nereuşită, iar cartea a zăcut neatinsă în bibliotecă încă câteva luni, până când  a venit vacanţa şi mi-am spus că a sosit momentul să pătrund în Pământul de Mijloc, „teritoriul” lui Tolkien.

Într-adevăr, cartea începe cu o introducere şi un prolog care s-ar putea să vă facă să lăsaţi totul baltă, deşi vă sugerez să citiţi partea despre găsirea inelului, asta dacă nu aţi citit deja Hobbitul. Povestea propriu-zisă începe abia de la capitolul 1. Mi se pare inutil să scriu un rezumat al cărţii. Ar însemna să scriu rânduri întregi din care s-ar putea să nu înţelegeţi mare lucru. Totuşi, pentru doritori, găsiţi aici unul foarte bun.

Trebuie să spun că au dreptate şi cititorii nemulţumiţi de serie, dar şi cei care o adoră. Într-adevăr, Tolkien are un stil diferit de mulţi alţi autori. Ceea ce nu prea mi-a plăcut au fost anumite descrieri prea lungi şi scurtele fragmente în versuri. În rest am fost captivat de poveste şi impresionat, chiar uimit de complexitate aceasteia. Tolkien este un Creator ale cărui unelte nu au fost decât imaginaţia şi perseverenţa, foaia de hârtie şi condeiul. Pe lângă aventura principală a hobbitului Frodo Baggins, Tolkien reuşeşte să creeze o istorie atât de detaliată încât poate fi luată drept reală. Pe lângă evenimentele istorice ale Pământului de Mijloc, Tolkien a creat şi hărţi foarte detaliate şi limbaje specifice raselor din acea lume imaginară: hobbiţi, oameni, elfi, gnomi şi mulţi alţii. Sunt de părere că cei care consideră Stăpânul Inelelor cea mai bună carte fantasy a tuturor timpurilor sunt îndreptăţiţi să o facă: sunt pe cale sconsider şi eu acelaşi lucru! Eu unul nu cred că ar fi putut exista această abundenţă de cărţi fantasy dacă nu ar fi existat şi J.R.R. Tolkien, „stăpânul” acestui gen literar.

Voi încheia cu un citat pe care l-am mai întâlnit de multe ori: „lumea se împarte în două categorii: cei care au citit Stăpânul Inelelor şi cei care urmează să o facă”.

8 comentarii

 1. nu inteleg de ce stapanul inelelor nu mai apre in nicio brosura sau oferta a editurii Rao. Poti sa-mi spui cat ai dat pe ea?


  • Am dat cam 60 Lei pe toate volumele.


   • Ba, mai existi? Pe mess nu esti online, la mesaje nu raspunzi… ce-i cu tine?


 2. Ai citit Tatuaj cu sange de monstru?Ca vreau sa cumpar cartea si nu prea stiu cum este…:D


 3. […] STĂPÂNUL INELELOR, de J.R.R. Tolkien (editura Rao) […]


 4. Sti cumva unde le pot gasi in Bucuresti?


  • Eu iti sugerez sa incerci la o librarie RAO (e una in statia de metrou Eroilor). Poti sa incerci sa o comanzi online, daca nu o gasesti.


 5. Si eu caut trilogia, insa momentan din cate am inteles stocul este epuizat, si pana la o viitoare aparitie a unei noi editii, ramane doar varianta in engleza de pe amazon.

  Recomand cu putere si Silmarillion. Tocmai l-am terminat, si e foarte misto. Da foarte multe explicatii.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: