h1

Dracula, de Bram Stoker

mai 24, 2009

https://i0.wp.com/www.buybooks.ro/dracula-0.jpg Numele Dracula este asociat în toată lumea cu cel mai cunoscut vampir, un stăpân al vampirilor. Totuşi, înainte de 1897, nimeni nu se gândea la acest nume ca la cel al unui vampir. Romanul lui Bram Stoker, Dracula, a inventat un nou gen literar, literatura cu vampiri. Cu toate acestea, în general, romanul Dracula este inclus în literatura horror sau gotică. Iniţial, romanul nu a fost un bestseller, deşi în prezent este foarte cunoscut şi au apărut o mulţime de adaptări cinematografice după acesta.

Romanul Dracula şi stilul lui Bram Stoker au fost o adevărată sursă de inspiraţie şi pentru Joseph Delaney, autorul seriei Cronicile Wardstone, care afirmă mereu că îi place să scrie în stilul lui Stoker. Într-adevăr, există asemănări între stilul Cronicilor Wardstone şi cel al romanului Dracula. Ambele sunt scrise sub formă de jurnal. Principala diferenţă este că Dracula conţine jurnalele mai multor personaje principale: avocatul Jonathan Harker, Mina Murray, Lucy Westerna, doctorul Seward dau profesorul Van Helsing.

Povestea începe cu avocatul Jonathan Harker, ce se află în Transilvania, în vizită la Contele Dracula, pentru a-l ajuta în legătură cu achiziţionarea unei proprietăţi în Londra. Harker este înspăimântat atât de conte cât şi de castelul acestuia. Contele are obiceiuri înfricoşătoare şi pare a fi cu adevărat un monstru https://i1.wp.com/theunexplainedmysteries.com/ghosts/vampire-eyes-sm.jpgînsetat de sânge. Harker reuşeşte să evadeze din castel şi să se întâlnească cu proaspăta sa soţie, Mina Harker. Mina Harker este îngrozită din mai multe motive: în primul rând de ceea ce a păţit soţul ei, iar în al doilea rând de boala prietenei sale, Lucy Westerna, care pierde sânge pe zi ce trece. Lucy Westerna pare să aibă o boală foarte misterioasă: este palidă şi pierde sânge, iar la gât are două mici înţepături. Singurii care o pot ajuta sunt Arthur Holmwood (iubitul ei), doctorul Stewart, domnul Morris şi profesorul Van Helsing. Cauza bolii, din punctul de vedere al profesorului Van Helsing, este o creatură întunecată, un vampir. În scurt timp Lucy Westerna moare, iar vampirul, care este cu adevărat însuşi Dracula, îşi găseşte o nouă victimă: pe Mina Harker. Blestemul ce s-a abătut asupra lui Lucy după ce a fost muşcată de Dracula este inevitabil: ea se transformă în vampir. Profesorul Van Helsing are sânge rece şi o „ucide” pe Lucy, devenită moartă vie.

Sfârştiul cărţii este o aventură alertă, încercarea de salvare a Minei Harker din soarta crudă ce o pândeşte şi uciderea lui Dracula. Totul se termină cu bine, în ciuda faptului că există şi sacrificii.

Romanul Dracula este o capodoperă a literaturii fantasy. Deşi ideea în sine poate fi considerată îngrozitoare, este o lectură foarte interesantă, iar cartea este foarte bine scrisă. Chiar dacă este o carte cu vampiri, Dracula diferă de contemporanul Amurg (Twilight), vampirii din această carte fiind personaje negative. Bram Stoker descrie partea întunecată a vampirilor şi crează o atmosferă misterioasă, înfricoşătoare, întreruptă şi de scene dramatice sau romantice.

Mai jos, o poză cu autorul romanului, irlandezul Bram Stoker:

.

18 comentarii

 1. Wow !!! Excelenta recenzie. Imi place foarte mult ce vad pe aici. Bafta in continuare !


  • tu esti idiot nu vampir


  • si mie imi place foarte mult recenzia 😀


 2. nu vr sa sperii pe mimeni dar eu chiar st vampir


  • Serios?Nu cred


  • da nici eu nu prea cred


  • eu cred ca @andreea dat fiind vampir,are dreptul sa spuna/sa ciseze/sau sa gandeasca pe net:)):))=)) SUNTETI RIDICOLI (INCLUSIV @andreea )!!!!!!!!!!11


 3. Uau, it’s a great article!! I heard that on the buydraculadust.com the have great and original stones directly from DRACULA GRAVE!


 4. eeeeeeee suuuuuuuupeeeeeeeeerrrrrrrr rooooommmmmmaaaaannnnuuuuullllll……


 5. euu te cred.si eu sunt……..


  • ai putea dovedii asta Afrodita?s au andreea…cu exemple,macar…ce intelegeti prin asta?ce inseamna defapt?a fi vampir?


   • doar bei sange, cel putin asta am auzit shi eu de la cnv care zicea ca e vampir.


 6. imi place enorm cartea !!!!!!


 7. cum fac rost de carte astept un raspun la :vladu33@gmail.com


 8. […] În cursul despre Fantasy and Science Fiction: The Human Mind, Our Modern World am învâţat cum să citesc (slow, slow – încet, cu vreme şi să îmi iau notiţe) şi cum să scriu (adică să ţin cont de ceea ce vreau să transmit şi cui). La acest curs am reuşit să scriu primul meu eseu despre “Crăiasa albininelor” de fraţii Grim. Abia aştept să citesc comentariile colegilor de la curs când vom ajunge să studiem cartea Dracula de Bram Stoker. […]


 9. am citit si eu cartea, dar nu m-a fascinat asa cum ma asteptam. pacat, tiltul este atractiva, dar insemnarile in jurnal sunt plictisitoare si determina cititorul sa renunte. totusi, eu am „supravietuit” pana la final.


 10. […] Puteti citi si online cartea “Dracula” scrisa de scriitorul Bram Stoker. Mai multe carti online puteti citi pe site-ul biblioteca online. citeste restul recenziei aici “Dracula” de Bram Stoker […]


 11. Cine a editat-o si daca mai poate si de unde poate fi procurata ?Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: