h1

Ciclul Moştenirea, de Christopher Paolini

aprilie 11, 2009

Brisingr este al treilea şi penultimul volum din Ciclul Moştenirea, de Christopher Paolini.

BRISINGR

https://i2.wp.com/www.comunicatemedia.ro/media/logouri/brisingr_21342.jpg

Acţiunea cărţii începe lângă Muntele Helgrind, unde Eragon Biruitorul Umbrei şi vărul său, Roran, se pregătesc să o salveze pe iubita celui din urmă, pe Katrina, din ghearele celor două creaturi numite Ra’zac, aflate sub stăpânirea Regelui Galbatorix. Eragon şi Roran înl ucid pe primul Ra’zac şi o salvează pe Katrina. Eragon îl găseşte şi pe tatăl Katrinei, măcelarul Sloan, căruia i-au fost scoşi ochii, dar îi minte pe Roran şi Katrina că acesta a murit, convingându-i să plece înapoi în tabăra vardenilor din Surda. Apoi, Eragon îl ucide pe al doilea Ra’zac şi îl salvează pe Sloan, dar îl pedepseşte pentru trădarea sa trimiţându-l în Ellesmera şi obligându-l să nu-şi mai vadă niciodată fiica.
Între timp, în Surda, Nasuada este provocată de conducătorul de clan Fadawar la Judecata Pumnalelor, unde cei doi trebuie să se taie de cât mai multe ori, iar cine rezistă cel mai mult devinde rămâne (în cazul Nasuadei) sau devinde conducătorul vardenilor . Nasuada câştigă Judecata Pumnalelor, dând dovadă de mult curaj şi rezistenţă.

Eragon se întoarce în Surda alături de Arya, care este trimisă să îl aducă înapoi. Pe drum, ei dau de nişte spirite şi ucid nişte soldaţi duşmani. În Surda, Eragon primeşte nişte protectori proprii, elfi, conducătorul lor fiind Blodhgarm. Mai târziu, Eragon încearcă să o vindece pe fetiţa Elva de blestemul de a auzi şi vindeca suferinţele oamenilor, dar aceasta se mulţumeşte să nu le mai vindece, dar să le poată auzi în continuare. Elva îi surprinde pe toţi cei prezenţi spunând că-şi va folosi puterile pentru a căpăta tot ce îşi doreşte. Eragon îşi ajută vechile cunoştinţe şi îşi ia şi o nouă sabie, un iatagan. După ce Murtagh şi Thron atacă, dar sunt alungaţi, Eragon îi cunună pe Roran şi Katrina şi pleacă alături de conducătorul urgalilor spre Tronjheim, pentru a alege noul Rege al Piticilor.
Roran merge în mai multe misiuni şi ajunge să devină chiar conducătorul unei trupe de soldaţi, iar Eragon are parte de multe întâmplări în Tronjheim, dar totul se termină cu bine după ce piticul Orrin, conducătorul Durgrimst Ingeitum, devine al 43 – lea Rege al Piticilor. Saphira vine în Tronjheim, repară Steaua de Safir şi pleacă alături de Eragon în Ellesmera, unde îi întâlnesc pe Oromis şi Glaedr. Eragon află că adevăratul său tată a fost Brom, face rost de o adevărată sabie de cavaler, sabia Brisingr, care ia foc când îi este spus numele de către el şi învaţă despre miezul inimilor dragonilor, un aşa-zis organ în care se poate păstra sufletul şi energia dragonilor chiar şi după moarte. Aceste miezuri de inimă ale dragonilor sunt şi sursa de energie a lui Galbatorix. Oromis şi dragonul său, Glaedr, pleacă spre Gil’ead, iar Eragon şi Saphira se duc în Feinster, unde vardenii duc o bătălie importantă. Şi oraşul Feinster şi Gil’ead sunt cucerite, dar asta cere şi sacrificii: Oromis şi Glaedr sunt ucişi în luptă de către Murtagh şi Thorn. Eragon păstrează miezul inimii al lui Glaedr, unde se află sufletul acestuia.

Din Ciclul Moştenirea au mai apărut două volume:

ERAGON

https://i0.wp.com/z.hubpages.com/u/27331_f496.jpg

Eragon este un roman fantasy scris de Christopher Paolini, şi primul volum din Ciclul Moştenirea, stabilit în lumea fantastică Alagaësia. Eragon ne spune povestea unui băiat de fermier, pe nume Eragon şi a dragonului său, Saphira. La început, Eragon găseşte o piatră albastră, minunat şlefuită, în Şiră, un lanţ muntos de lângă casa lui. Câteva zile mai târziu, băiatul descoperă că piatra lui este de fapt un ou, când un dragon iese deodată din ea în mijlocul nopţii. Eragon îl numeşte pe dragonul său Saphira, un nume pe care îl învaţă de la Brom, povestitorul satului. După ce Saphira iese din ou pentru Eragon în primele captole, Regele Galbatorix îşi trimite servitorii (inclusiv cei doi Ra’zac, Urgalii, şi umbra Durza) după eroii noştrii, în efortul de a-i prinde şi ucide. Cei doi fug din satul lor de baştină, Carvahall, şi pornesc într-o serie minunată de aventuri.

ERAGON II – CARTEA PRIMULUI NĂSCUT

Aventura lui Eragon continuă… Cavalerii Dragonilor au apărut cu mii de ani în urmă, pe vremea războiului necruţător dintre elfi şi dragoni. Ei devin astfel păstrătorii păcii, dascăli, vindecători şi unii dintre cei mai pricepuţi magicieni. În volumul al doilea al ciclului Moştenirea, Eragon, Biruitorul-Umbrei, porneşte spre ţinutul Ellesméra, sălaşul elfilor, pentru a-şi desăvîrşi ucenicia. Primejdii fără număr îl pândesc la tot pasul, în vreme ce larma războiului se aude pretutindeni. Se apropie momentul în care Eragon va trebui să îl înfrunte pe adevăratul şi singurul său duşman, regele Galbatorix, stăpânul Imperiului. Dar, mai presus de toate, aici va afla raspunsul tuturor întrebărilor şi teribilul secret despre venirea lui pe lume.

În Ciclul Moştenirea va mai apărea un singur volum. Până acum, în România toate cărţile au apărut la editura RAO, în traducerea lui Cezar Octavian Tabarcea. După primul volum a fost realizat şi un film, avându-i protagonişti pe Edward Spellers (Eragon), Jeremy Irons (Brom) şi John Malkovich (Galbatorix).

Christopher Paolini s-a născut în 1983 în sudul Californiei, îi place să asculte muzică şi să citească mult; pe când era puşti, scria povestioare şi poezii.
Un adolescent visător, fermecat de magia poveştilor fantastice, căruia la 15 ani i-a venit ideea de a scrie un roman aşa cum i-ar fi plăcut lui să citească.
Ceea ce la început fusese un simplu hobby, fără nici o intenţie de publicare, a devenit peste 2 ani prima carte din trilogia intitulată Moştenirea – Eragon, un roman în cea mai bună tradiţie a trilogiei Stăpânul Inelelor.
Manuscrisul ar fi rămas fără indoiala într-un sertar, dacă părinţii lui Christopher nu ar fi avut curajul de a publica în regie proprie romanul fiului lor pe care l-au susţinut şi l-au promovat în şcoli, librării şi biblioteci, în lungul şi în latul Statelor Unite.

40 comentarii

 1. tocmai mi-am comandat primul volum de la rao, sti cumva in cat timp vine?


 2. Ar trebui sa iti vina saptamana viitoare


 3. Ohooooo… de la Rao ajung in ani de zile…


 4. Eu n-am comandat de la ei


 5. am comandat-o luni, sper sa-mi vina miercuri


 6. Stie cineva cand apare ultima parte a seriei (eragon 4 sau cum se va numi)


  • Din pacate inca nu a fost anuntata o data sau un titlu, dar Christopher Paolini a spus ca in prezent scrie la ea. Au fost niste zvonuri ca s-ar numi Empire (Imperiu), dar nu cred. Click aici, s-ar putea sa te intereseze.


 7. Multumesc pentru raspuns. Cand va fi anuntata data aparitiei ma puteti anunta va rog frumos pe adresa de mail: slivioana@yahoo.com. Va mu.tumesc anticipat


  • OK, daca aflu ceva nou o sa postez pe blog cu siguranta si incerc sa-ti trimit si tie un mail. intră pe siteul http://www.alagaesia.com , e siteul oficial al seriei 😉


 8. nu s-a anunatat nici macar o data pentru lansarea eragon 4 in engleza, deci sigur va aparea anul viitor in romana, daca nu si mai tarziu. Acum citesc prima parte si ma cam incurca fontul destul de mic.


 9. nu mai citit eragon.e o pierdere de timp
  e ca si cum l-ai lua pe luke skywalker,i-ai da un dragon si l-ai pune in middle earth
  daca nu stiti care e treaba,sugerez sa va uitati la toate cele 6 filme star wars,la cele 3 filme cu stapanul inelelor si apoi sa cititi eragon,eldest si momentan doar brisingr.o sa fiti tare dezamagiti


 10. Tavi, asta e doar parerea ta. Nu prea inteleg ce legatura are Luke Skywalker (poate doar ca se aseamana cu Edward Spellers, actorul care il interpreteaza pe Eragon). In legatura cu Stapanul Inelelor, intr-adevar, exista multe asemanari, dar asta nu inseamna ca nu este o carte buna. Eu unul nu am fost dezamagit deloc de aceasta serie (cel mai mult mi-a placut Brisingr)si cunosc persoane care au citit Eragon si spun ca e cartea lor preferata.

  Fiecare cu parerea lui, dar nu inseamna ca daca tie nu iti place cartea e o pierdere de timp. Cititorii au gusturi diferite.


 11. Am inteles ca a terminat si ultimul volum. Stii cumva cand se va edita in Romania?


  • Al patrulea volum nu a aparut ina nici macar in America, asa ca probabil va dura destul de mult pana sa apara la noi.


 12. sooper toate cartile vr sa spun ca este cea mai buna carte de pana akm mai buna decat saga twilight si decat cronicile wardstone si tunele..intr-un cuvan e „bestiala” vreau sa apara cartea a 4 a va rog daca stie cnv vreun zvon cand apare cartea va rog sa ma contactati pe id-ul :islanzadi_saphira:X:X:X


 13. Tavi…nu stii despre ce vorbesti macar…Trilogia Eragon e cea mai super carte publicata vreodata…niciodata nu am fost mai captivata de o carte cum am fost de asta….Brisingr are cam 800 de pagin…am citit-o in 2 zile jumatate….e cea mai super….citind cartea aia esti in acelasi timp si producator de fil (descrierile te fac sa crezi ca nu ai nevoie sa vezi niciun film) e atat de super realizata cartea incat te lasa cu gura deschisa….Super….de abia astept sa apara 4…mie mi-a placut mai intai primu…:D:D:D


 14. Da, si eu astept sa apara cartea a patra. Deocamdata nu se stie cand va aparea, sper sa aflam mai multe informatii in curand.


 15. daca aveti noutati despre autor sau serie sau dak aveti cartea digitala a cartii Brisingr ,va rog sa ma contactati pe e-mail-ul:just_add_me_didi@yahoo.com


 16. stiti cv de al doilea film,eldest?cand va aparea pe marile ecrane?


  • Din cate stiu nu se va mai face si al doilea film.


  • nu a aparut filmul al 2 nici al 3 primul nu a avut deloc succes a avut actori dar regizor…a uitat ca e doar cartea 1 nu si dintra 2..e praf primu film deci nu va aparea al 2


 17. mai stiti noutati despre cartea 4?


  • Din pacate nu. Insa cum aflu ceva o sa scriu. Si eu abia o astept.


 18. mai stiti ceva de partea a4a?


  • probabil va aparea anul viitor.


 19. mi-a placut foarte mult partea a 3a,abia astept cartea a4a


 20. stie cineva cand apare ultimul volum?


 21. Da volumul 4 când apare?


  • 8 noiembrie 2011 in strainatate.


 22. fratilor abia akm am aflat si eu de site, dar sa fiu sincer multi dintre voi ati sperat cam multe … ultima postare e in 2010 iar voi vreati sa apara intr’un an cartea a 4a … dar au trecut 11 luni de la ultimul coment si nici akm nu a aparut ultima carte ceea ce ma cam dezamageste


  • din pacate am luat o pauza cu blogul din mai multe motive, principalul fiind faptul ca nu prea se mai publica carti fantasy pe la noi in ultima vreme. cat despe cartea a 4a din ciclul mostenirea, aceasta se numeste chiar Mostenirea (Inheritance) si se va lansa pe 8 noiembrie 2011 in strainatate (o puteti precomanda de aici http://www.bookdepository.com/Inheritance-Christopher-Paolini/9780385616508). la noi nu se stie…


   • In Romania cartea 4 se va lansa in vara 2012, din pacate. E ciudat, de regula eram foarte prompti la acest capitol – ma refer la edituri. Oricum, cine a citit cele 3 volume anterioare sigur va astepta si volumul 4 care va incheia ciclul. Personal mi-a placut cartea, desi oficial am trecut de varsta cand ar fi trebuit sa imi placa asa ceva, dar cartea a fost bine scrisa. A urmat volumul 2, apoi 3 care nu au dezamagit. A dezamagit insa crunt filmul facut dupa carte, al carui regizor (aflat la primul lui film, apropos) s-a facut de ras dar, mai rau, nu a stiut deloc sa aprecieze si sa profite de o carte bine scrisa si care, in mainile unui alt regizor cu o bruma de experienta, ar fi facut o capodopera de film ce ar fi rivalizat, cred eu, chiar cu trilogia LOTR. Dar asta este cand dai pe mana unui incepator un lucru frumos. Parerea mea.


 23. Tocmai am terminat de citit cea de a patra carte ( in engleza bineinteles) si este magnifica …. in opinia mea le intrece pe celelalte 3 . Abia astept sa apara si in romana sa o adaug la colectie:) . Evenimentele din 4 sunt atat asteptate ( gen povestea cu galbatorix) dar are si momente in care nu iti vine sa crezi ce iti vad ochii :)) Nu zic mai mult ca sa nu va stric placerea . Pt cei care cunosc lb engleza si au Smartphonuri sau tablete incercati site-ul library.nu si veti gasii cartea acolo in destule formate . Eu personal am citit-o pe Ipod Touch ( FunFact: in format Ibook are „doar” 3077 de pagini :)) )


 24. Stie cineva cand apare si in romana? Simt ca o sa imbatranesc inainte sa apuc sa citec si eu finalul. Probabil ca o voi citi nepotilor. Sunt extrem de nerabdatoare sa vad ce se petrece in ultima carte si vreau sa o citesc in limba mea materna. Apropo, am auzit zvonuri ca se gandeste sa mai scoata o continuare.


 25. Oricum ma deobicei primi care o scot sunt cei de la Rao dar aia nu se gandesc la nimic pe site era un comment de la un ro de la Rao care spuna ca eragon 4(care se va numi chiar Mostenirea) ar trebui sa apara in romania pe la sfarsitul lui februarie si suntem la sf lui martie si nimic:)) deci va dati seama ce oameni seriosi sunt:)) oricum va recomand cine stie sa o cititi in engleza e mult mai bine tradusa si oricum cei de la Rao o vor pune pe piata in romana peste cel putin 4 luni:)) asa au facut si cu seria ‘Tunele’ si nu ma astept chiar la nimic:))


 26. :)) deci chiar acum am primit raspunsul de la cei de la Rao . Le.am trimis un mail sa vad cand va aparea pe editura in romania si acuma am primit raspunsul:)) Roa sustine ca Eragon 4 va aparea la inceputul lui iulie cel tarziu dar cel mai probabil in iunie:)


 27. Si eu abia astept sa apara a 4-a carte in romana ca in engleza imi va lua ani ca so o citesc!!!!!
  Ar fi calumea daca ar fi si a 5-a si tot inainte! 😉


 28. […] aşa s-a mai terminat una din seriile mele favorite de fantasy: Moştenirea, de Christopher Paolini. E o senzaţie plăcută să aflii dezondământul unei poveşti pe care ai […]


 29. A fost extrem de asteptata cartea a 4 a!! Si asa cum spunea cineva in comenturile de mai sus a fost magnifica! Dar din punctul de vedere al unei fete, lupta a fost descrisa preaaaaa mult!
  Sincer pentru mine povestea s-a terminat! Nu mai am rabdare sa astept si pe a 5 a despre care sunt zvonuri ca e in plan! Ultima s-a lasat asteptata prea mult dar a fost superba.


 30. pacat… 😦Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: