h1

Harry Potter şi Camera Secretelor

decembrie 17, 2008

Publicată pe 2 iulie 1998 în Marea Britanie, „Harry Potter şi Camera Secretelor” (în engleză „Harry Potter and the Chamber of Secrets”) este cel de-al doilea volum din seria de succes a autoarei britanice J. K. Rowling. Cartea este ceva mai lungă decât primul volum iar acţiunea se complică, luând nişte întorsături neaşteptate. Mult suspans, mister, întuneric, magie şi dovezi de prietenie valoroase, astea sunt principalele elemente care formează această minunată carte. Editura EGMONT a publicat cartea în România, unde încetul cu încetul a devenit un bestseller, la fel ca şi în străinătate. Acţiunea cărţii îl are în plan principal pe Harry Potter, vrăjitorul de numai 12 ani care, în urmă cu un an, a fost acceptat la Şcoala Hogwarts şi s-a iniţiat în artele vrăjitoriei, având aventuri palpitante şi legând prietenii strânse.
Mai jos, găsiţi un rezumat al cărţii. Din cauză că sunt foarte multe de spus, rezumatul este un pic mai mult, dar merită să îl citiţi. Nu am decât cuvinte de laudă pentru această capodoperă a literaturii fantastice universale. Este o carte minunată care nu trebuie ratată cu niciun preţ! Indiferent de vârstă, oricine o poate citi şi îndrăgi pe măsură.

AICI ÎNCEP SPOILERELE

Harry Potter se află în casa familiei Dursley din Surrey, Londra, pe Aleea Boschetelor numărul 4. Unchiul şi mătuşa sa au nişte musafiri importanţi, la fel şi Harry, în dormitorul căruia îşi face apariţia neaşteptată Dobby, un spiriduş de casă. Dobby îl sfătuieşte pe Harry să nu meargă la Şcoala Hogwarts în acel an. Sfatul devine apoi o obligaţie, Harry fiind şantajat de spiriduş. Mai târziu, Harry află că spiriduşul îi oprise lui Harry toate scrisorile de la prietenii săi pe care trebuia să le fi primit în vacanţa de vară. Toate astea pentru a slăbi legătura dintre Harry şi Hogwarts, vrăjitori şi magie. Dar Harry vrea să meargă neapărat la Hogwarts şi nu ţine cont de ce spune Dobby. Acesta se răzbună, fermecând un tort care cade direct în capul soţiei musafirului familiei Dursley. Familia Dursley se răzbună pe Harry, punându-i chiar un grilaj la fereastra dormitorului şi interzicându-i să se mai ducă la Şcoala Hogwarts. Într-o seară, Ronald Weasley, prietenul lui Harry de la Hogwarts, şi fraţii săi, Fred şi George Weasley, vin pâna la casa familiei Dursley cu maşina zburătoare a tatălui lor, un Ford vechi şi albastru. Harry evadează alături de bufniţa sa mesageră de la Hogwarts, Hedwig, şi zboară alături de prietenii săi până la Vizuină, casa lor. La Vizuină, Harry face cunoştinţă cu domnul Arthur Weasley, tatăl băieţilor, şi îi revede pe Percy, Moly Weasley (mama lui Ron) şi pe sora cea mică a prietenilor săi, Ginny Weasley, care în acel an merge la Hogwarts. Părinţii îi ceartă pe Ron, George şi Fred pentru că au folosit maşina zburătoare. Ziua următoare, merg pe Aleea Diagon folosind un praf magic (Floo Powder în engleză). Acolo îşi cumpără rechizitele şi îl întâlnesc în magazinul Caligrafie şi Pete pe Gilderoy Lockhart, noul lor profesor de Apărare Împotriva Magiei Negre, un tip care a scris multe cărţi dar care pare a fi tare încrezut şi prefăcut. La Hogwarts, în urma unor evenimente, Harry ajunge la Hogwarts tot cu maşina zburătoare, alături de Ron. În curtea castelului se izbesc de Salcia Bătăuşă, un copac vrăjit care loveşte maşina cu crengile uriaşe. Le este cerută exmatricularea celor doi, dar scapă cu bine, alegându-se cu o banală pedeapsă. De-a lungul anului şcolar, Harry aude tot felul de voci pe coridoare. În castel au loc nişte atacuri stranii care se lasă cu persoane împietrite. Profesorii cred că a fost redeschisă Camera Secretelor. Legenda spune că acolo se adăposteşte un bazilisc (un fel de şarpe) uriaş, care îi poate omorî pe oameni dintr-o singură privire în ochi. Totuşi, cei atacaţi la Hogwarts nu au murit fiindcă nu au privit baziliscul direct, ci în reflexie sau prin alte metode.
Se înfiinţează Clubul Dueliştilor, condus de neîndemânaticul Gilderoy Lockhart. Harry descoperă că poate vorbi cu şerpi şi se crede că el este moştenitorul lui Cap-de-Mort (şi acesta putea vorbi cu şerpii). Cap-de-Mort deschisese ultima dată Camera Secretelor şi putea vorbi cu baziliscul. În baia Plângăcioasei Myrtle (o fată care a murit atunci când a fost prima oară deschisă Camera Secretelor şi este acum o fantomă), Harry găseşte un jurnal secret, semnat de Tom Cupruld. Mai târziu, Harry descoperă intrarea în Camera Secretelor. Intră acolo pentru a o căuta şi salva pe Ginny Weasley, sora lui Ron, care fusese răpită cu puţin timp în urmă. Pe un perete din Hogwarts era scris cu sânge acest lucru. Harry, Ron şi profesorul Lockhart merg până în Camera Secretelor fără Hermione deoarece aceasta fusese împietrită de către bazilisc. Până la urmă, doar Harry ajunge cu adevărat în Camera Secretelor, ceilalţi doi rămânând blocaţi într-un tunel surpat. Intrarea în Camera Secretelor se făcea prin baia Plângăcioasei Myrtle, pe unde se intra în nişte canale în adânc. Harry dă acolo de Tom Cruplud, care este defapt Cap-de-Mort în tinereţe, un fel de amintire a sa închisă în jurnalul acela secret. Ginny este tot acolo, pe moarte. Această amintire a lui Cap-de-Mort prinde viaţă odată ce Ginny devine mai slăbită. Astfel, Cap-de-Mort ar putea prinde corp din nou. Harry luptă cu baziliscul, îl omoară dar este şi el rănit. Distruge jurnalul cu ajutorul unui colţ al baziliscului şi este vindecat de pasărea Phoenix a profesorului Dumbledore, Fawkes. Aceasta plânge iar lacrimile magice îi ameliorează rănile lui Harry.
Cam aşa se termină anul la Hogwarts, bine-înţeles, pe scurt. Cei împietriţi îşi revin la normal şi anul se termină cu bine. Lockhart nu va mai fi profesor la Hogwarts din cauza unor probleme de memorie cauzate de o vrajă Obliviate. Cercetaşii ies din nou pe primul loc în urma anului şcolar iar Harry revine acasă, la familia Dursley.

AICI SE TERMINĂ SPOILERELE

Ce am povestit mai sus este doar un rezumat cât se poate de lipsit de detalii al minunatei cărţi. Sper că nu l-aţi citit pe el înainte să citiţi cartea. Mult succes dacă aveţi de gând să o citiţi. Dacă aţi citit-o deja, spuneţi-vă părerile la secţiunea comentarii.

4 comentarii

  1. Carte e superba .La fel si filmul.eu am citit mai multe dintre aceste volume si toate sunt foarte bune.Va recomand aceasta carte.

    Heiiiiiiiii!!!!! si voi PUNETI NISTE SPILERE SI REZUMATE MAI BUNE NU ACESTA.


  2. Da, cartea e superba! Imi pare rau ca nu esti multumita de rezumatul cartii. Nu are prea multe detalii special pentru a pastra cititorului placerea lecturii. Totusi, poti veni cu niste sugestii de care voi tine cont 😉


  3. eu zic ca rezumatul este destul de bun dar nu se compara cu cartea desigur


  4. souper carteLasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: