h1

J.R.R Tolkien…maestrul genului fantasy

Septembrie 29, 2008


John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) este considerat cel mai bun scriitor de cărţi fantasy. El este unul dintre oamenii care au reuşit să ridice popularitatea acestui gen şi să creeze din el un gen adresat atât copiilor cât şi adulţilor. Nu cu mult timp în urmă, cărţile fantastice erau considerate lectură pentru copiii mici, celor mari adresându-li-se romane poliţiste, cărţi de aventuri, etc. Ei bine, J. R. R. Tolkien a făcut mai mult decât să scrie nişte simple romane, el a creat atât o lume imaginară (Pământul de Mijloc) cât şi nişte limbi fictive vorbite de popoarele care trăiau în această lume. Ba mai mult, a creat o întreagă istorie a Pământului de Mijloc, istorie povestită în majoritatea cărţilor sale. Dintre cele mai importante romane fantasy scrise de Tolkien fac parte Stăpânul Inelelor, Hobbitul , Sillimarilion, Poveşti Neterminate, Copiii Lui Hurin, Roverandom, Domnul Bliss şi Scrisori de la Moş Crăciun. Majoritatea cărţilor scrise de Tolkien pot fi găsite în România la editura RAO.
Tolkien nu a fost un simplu scriitor.El a studiat la King Edward’s School din Biringham, Marea Britanie. A mai urmat cursurile de la Exter College şi de la Universitatea Oxford, devenind lingvist, filozof şi profesor la Universitatea Oxford. Deşi cărţile sale sunt considerate cărţi fantastice clasice, acestea au numeroşi cititori până şi în ziua de azi. Mai mult de atât, trilogia Stăpânul Inelelor a fost şi ecranizată de regizorul neo-zeelandez Peter Jackson. Urmează să fie ecranizată şi cartea Hobbitul, fiind regizată de spaniolul Guillermo del Torro.
Alţi autori clasici care au scris cărţi fantasy sunt Clive Steaples Lewis (autorul „Cronicilor din Narnia) şi Lewis Carrol (cel care a scris „Alice în Ţara Minunilor” ).

Anunțuri

One comment

  1. […] Cele Două Turnuri şi Întoarcerea Regelui, editura RAO) este cea mai cunoscută serie scrisă de J.R.R. Tolkien. Am auzit foarte multe cuvinte de laudă despre această trilogie. În primul rând, Stăpânul […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: